Domowe stripsy w klasycznym amerykańskim stylu to gwarancja nie tylko doskonałego smaku, ale również świeżości, o którą zazwyczaj trudno posiłkując się na mieście w gastronomii fast foodowej. Z nową saszetką TenSmak American Chicken Classic możesz zaskoczyć swoich gości wspaniałą potrawą, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i pyszna przekąska podczas oglądania meczu lub ulubionego serialu. Przygotowanie go nie jest trudne!
Mięso myjemy i kroimy na paski około 2 cm grubości. Z jednego fileta należy wykroić około 15 kawałków mięsa. Do 1/4 szklanki zimnej wody wsypujemy 1 stołową łyżkę panierki American Chicken Classic. Pokrojone mięso przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki i marynujemy 30 minut. Pozostałą panierkę przesypujemy do miski. Po 4 szt. zamarynowanego mięsa przekładamy do miski z panierką (nie osuszamy), a następnie ugniatamy wszystkie kawałki mięsa jednocześnie. Po każdym ugnieceniu obficie przesypujemy mięso panierką, aby kawałki mięsa nie posklejały się.
Zapanierowane mięso wyjmujemy z panierki po 2 kawałki i otrząsamy z jej nadmiaru. Mięso otrząsamy uderzeniem nadgarstek o nadgarstek. Zapanierowane mięso układamy na durszlaku lub sitku, a następnie zanurzamy na 3 sekundy w naczyniu z zimną wodą. Przy pomocy widelca lub szczypcy przekładamy mięso do miski z panierką i obficie przesypujemy, zachowując szczególną uwagę, aby mięso nie posklejało się. Następnie wszystkie kawałki mięsa jednocześnie ugniatamy. Po każdym ugnieceniu obficie przesypujemy panierką, aby kawałki mięsa nie posklejały się. Mięso ugniatamy 5 – 6 razy. Zapanierowane mięso wyjmujemy z panierki po 2 kawałki i uderzając nadgarstek o nadgarstek otrząsamy z nadmiaru panierki. Przyrządzone mięso smażymy w głębokim oleju w temperaturze 180 stopni przez 6 minut. Czynności powtarzamy z pozostałym mięsem.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
– 1 opakowanie panierki TenSmak: American Chicken Classic
– 1 filet z piersi kurczaka ok. 600 g
– woda
– olej roślinny